Wat is dropshippen of dropshipping?

Je wilt een eigen webwinkel starten maar je loopt continu aan tegen een chronisch tijdgebrek, je zoekt naar een oplossing en je komt uiteindelijk, via tip van eigenwebwinkelstarten.nl, uit op de term dropshippen. Maar wat is dropshippen eigenlijk?

In de huidige webwinkelmarkt stijgt de populariteit van het dropshippen. Kort samengevat houdt dropshippen in dat een product of meerdere producten welke je hebt verkocht via je webwinkel direct worden geleverd door de leverancier aan de eindklant van de webwinkelier. De leverancier wordt op deze werkwijze verantwoordelijk voor de levering van de bestelling, maar de eindverantwoordelijke voor de bestelling blijft altijd de webwinkelier. De eindklant betaald de webwinkelier; de leverancier factureert dan de webwinkelier, niet de klant. De verdiensten van de webwinkelier zijn het verschil van verkoopprijs minus inkoopkosten bij de leverancier, met eventuele verzendkosten en of handelingskosten van een bestelling. Per leverancier kunnen deze kosten verschillen; advies is om hierover vooraf goede afspraken te maken.

Randvoorwaarden voor goede dropshipping

De basis van het goed werken van dropshipping is het vertrouwen en goede afspraken tussen desbetreffende leverancier en de webwinkelier. Advies is altijd de onderlinge afspraken schriftelijk vast te leggen om misverstanden te voorkomen. Nu de webwinkelier de producten rechtstreeks laat leveren door een leverancier is het verstandig om eveneens goede afspraken te maken over garanties, garantie afhandeltermijnen, te leveren service, reparatie(termijnen), kwaliteitsafspraken, en dergelijke. Afhankelijk van de afspraken welke worden gemaakt tussen leverancier en webwinkelier; is de webwinkelier voor de klant het eerste aanspreekpunt bij problemen van het product. Standaard zal deze het product naar u retour sturen; tenzij u hierover andere afspraken over maakt en hierover duidelijk communiceert richting uw klant.

Hoe vind je een dropship leverancier?

Het vinden van een dropshipping leverancier is moeilijker dan je zult denken; zelfs met behulp van Google is het vinden van zo’n leverancier vaak onderschat. Een potentiële dropshipleverancier loopt veelal niet te koop met deze nevenactiviteiten welke ze ontplooien. Aan de kant van de webwinkeliers wordt ook niet openhartig gehandeld over het dropshippen. Hoofdreden is het huidige concurrentievoordeel en te voorkomen dat dit door het mogelijk uitlekken “op straat” komt te liggen. Een vrij gesloten markt dus, om deze impasse te doorbreken is het advies de markt vooraf goed te inventariseren en eventuele leveranciers, vrijblijvend, te benaderen. Vaak willen andere webwinkeleigenaren ook best een samenwerking aangaan, maar zullen ook hier niet mee te koop lopen.

Een tip is de dropshippinglijst van Kees van Dijk. Een ondernemer welke onder het motto: “bespaar kostbare tijd voor het vinden van een goede en betrouwbare dropshipleverancier, en hierna dacht laat ik deze verzamelen en delen met iedere geïnteresseerde. Het resultaat; een overzichtslijst met meer dan 500 dropshippers voor de toekomstige webwinkelondernemer“.

Heeft u een tip en of weet of bent u een dropshipleverancier en wilt u een vermelding op onze website; neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons. Mocht ju verder goede en of slechte ervaring hebben met een van bovenstaande dropshippartners vernemen wij dit ook graag om de kwaliteit te waarborgen.


Het internetblog "Eigen webwinkel starten" is gestart door Remko Jonkers en ontstaan uit passie voor het online ondernemen. Mijn blog "Eigen webwinkel starten" staat vol gratis informatie, tips en adviezen over het starten en beheren van een webwinkel. Doelstelling is het promoten van de webwinkelbranche in algemene zin en iedereen motiveren tot het starten van eigen webwinkel. De kennis die ik heb verkregen wil ik graag delen met anderen. Sinds januari 2009 zijn vele honderden mensen via eigen webwinkel starten begonnen met hun eigen webwinkel.

Eén reactie naar “Wat is dropshippen of dropshipping?”

  1. Alvan Trading schreef:

    Dit is een erg goed stuk over dropshipping. Om dropshippen rendabel te houden is het noodzakelijk dat de leverancier niet met honderden dropshippers tegelijk werkt.

    Beter 10 goede dropshippers dan 100 slechte. Iedereen verkoopt namelijk hetzelfde product. Er moet dus wel ruimte blijven in de markt!!

Deel je mening of discussier gezellig mee met het onderwerp

Een online concept van Trademedia.nl · Designed by eigenwebwinkelstarten.nl · Aanbevolen webshop Zwembrilopsterkte.nl