Een eigen webwinkel, de administratie en de boekhouding bijhouden. Waarom moet dit eigenlijk?

Je eigen webwinkel net gestart en vermoedelijk ben je de afgelopen weken al tegen een aantal zaken aangelopen die je meer tijd hebben gekost, dan je in eerste instantie had ingeschat. Het starten van een webwinkel is één, het beheer en de organisatie rondom een eigen webwinkel is het vervolg om uiteindelijk je ultieme droom te kunnen realiseren… Je wilt snel, het liefst de zelfde dag of al binnen enige dagen je eerste orders scoren. Uiteraard geheel begrijpelijk, hiervoor doe je het uiteindelijk, echter wij hebben ervaren dat het succes van je webwinkel juist niet alleen zit in de goede voorbereiding van de start van je eigen webwinkel. Het succes zit hem ons inziens juist in het efficiënte beheer en de verdere organisatie rondom de verkoop van je producten in je eigen webwinkel. Het laatste veelal onderschat door startende webwinkeliers. In het artikel “Een eigen webwinkel, de administratie en de boekhouding bijhouden. Waarom eigenlijk?” zullen wij nader ingaan op de administratie en boekhouding van je eigen webwinkel, één van de belangrijkste zaken welke valt onder het goed beheer en organisatie van je eigen webwinkel.

Een webwinkel starten begint immers met de droom om bepaalde producten te gaan verkopen en daar geld mee te verdienen.

Boekhouding webwinkel

De boekhouding van je eigen webwinkel is natuurlijk van groot belang, al is het alleen al voor de Belastingdienst. Het bijhouden van een administratie wordt door vele startende ondernemers cq. webwinkeliers ervaren als lastig of complex. Daarom vaak vooruit geschoven in de zin van “ik kijk er later wel een keer na”. Ons advies: niet doen! Het voeren van je administratie is essentieel onderdeel van het beheer van je webwinkel en vormt daarnaast de basis van de organisatie van je eigen webwinkel. Nu is echter de vraag hoe zorg je voor een goede administratie. Ga je je administratie bijhouden in Excel of maak je gebruik van een online boekhoudpakket van enkele euro’s per maand. Een kleine investering, die meer oplevert dan alleen tijd.

Een webwinkel starten begint immers met de droom om bepaalde producten te gaan verkopen en daar geld mee te verdienen. Het is ons inziens daarom verstandig om voor een webwinkelkoppeling te zorgen tussen het gekozen webwinkelpakket en een online boekhoudpakket. Op die manier worden de verkopen ook echt interessant, maar kost de administratie van de webwinkel aan de andere kant toch niet erg veel tijd. Een eigen webwinkel wordt op die manier een leuke manier om geld bij te verdienen, of er aan de andere kant voor te zorgen dat een gat in de markt wordt opgevuld. Verderop in dit artikel komen we hier nog op terug.

Waarom een administratie voor je eigen webwinkel bijhouden?
De boekhouding van een webwinkel is van groot belang voor de webwinkel als geheel. Een eigen webwinkel starten is immers het begin van een proces om bij te gaan houden wat er daadwerkelijk verkocht wordt. Het starten van een webwinkel vraagt over het algemeen om bepaalde investeringen, die natuurlijk terugverdiend dienen te worden. Om die reden is het van belang om voor een geautomatiseerde webwinkelkoppeling te zorgen wat tijd bespaard en direct geld oplevert. Een eigen webwinkel biedt op die manier de mogelijkheid om bij te houden wat eruit is gegaan aan kosten en wat er aan de andere kant weer binnenkomt. Zo kan er een verhouding worden opgesteld tussen de kosten en de baten. Het onderscheidt tussen winst of verlies. De administratie van de webwinkel zorgt er op die manier voor dat het altijd duidelijk is hoeveel verdiend is en wat aan de andere kant de kosten zijn geweest. Mensen die een webwinkel starten kunnen op die manier ontdekken of het kapitaal dat erin gestoken is al is terugverdiend. Pas op dat moment wordt er winst gemaakt, die natuurlijk ook weer in de webwinkel gestoken kan worden. De eerste jaren altijd doen en ga niet voor het korte termijn denken. Wat dat betreft is het goed om te weten hoe het zit met de financiën, aangezien het op die manier mogelijk is om zinnige dingen te zeggen over wat er mogelijk is met betrekking tot investeringen. Verder is het natuurlijk ook van belang om te weten of er überhaupt niet meer wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt.

Koppeling webwinkelsoftware en boekhoudpakket
Een webwinkelkoppeling kan de administratie van een webwinkel een stuk eenvoudiger maken. Een eigen webwinkel starten wordt zo een stuk minder lastig aangezien het niet nodig is om de administratie apart bij te houden. Zodra bepaalde producten verkocht worden in de eigen webwinkel zal dit ook in de administratie worden doorgevoerd. Het mooie hiervan is bovendien dat er geen betaling gemist wordt. Zo weet je precies wat er aan de ene kant binnenkomt en weet je aan de andere kant wat er geïnvesteerd kan worden. Een webwinkel starten wordt op die manier een kwestie van het kiezen van de juiste koppeling, om vervolgens te profiteren van het feit dat de software geheel geautomatiseerd voor je aan de slag gaat. Aan het eind van de rit kun je de gegevens uit de software halen om te bepalen of het inderdaad een goed idee was om de webwinkel te starten. Het is daarbij natuurlijk het mooist wanneer de resultaten inderdaad aangeven dat je een leuke winst gemaakt heeft. In dat geval vertelt de administratie van de webwinkel je eigenlijk dat je het goed gedaan hebt.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk dat het iets minder goed gegaan is. Dat wil echter niet zeggen dat er geen verdere mogelijkheden meer bestaan met een eigen webwinkel. In dat geval is het alleen van belang om ervoor te zorgen dat je bepaalde dingen verandert, waardoor er wel geld verdiend kan gaan worden. Wanneer je dat goed doet zal u dat terugzien in de boekhouding van de webwinkel. Jij bent tenslotte diegene die het verschil maakt tussen winst of verlies.

Tot slot. Op de markt zijn vele verschillende online boekhoudpakketten die gekoppeld kunnen worden aan je eigen webwinkelpakket, de meest gebruikte boekhoudpakketten die dit zouden kunnen zijn Exact (koppeling met onder andere Mijnwinkel en Biedmeer) of het goedkopere Acumulus (koppeling met Biedmeer, Magento en OsCommerce).


Het internetblog "Eigen webwinkel starten" is gestart door Remko Jonkers en ontstaan uit passie voor het online ondernemen. Mijn blog "Eigen webwinkel starten" staat vol gratis informatie, tips en adviezen over het starten en beheren van een webwinkel. Doelstelling is het promoten van de webwinkelbranche in algemene zin en iedereen motiveren tot het starten van eigen webwinkel. De kennis die ik heb verkregen wil ik graag delen met anderen. Sinds januari 2009 zijn vele honderden mensen via eigen webwinkel starten begonnen met hun eigen webwinkel.

Eén reactie naar “Een eigen webwinkel, de administratie en de boekhouding bijhouden. Waarom moet dit eigenlijk?”

  1. Renee Vos schreef:

    Het is inderdaad belangrijk om je boekhouding bij te houden en niet op te schuiven. Dan bezorg je jezelf erg veel werk op een moment wat je uiteindelijk toch slecht uit komt. Het advies is dus ook, houd het goed bij of volg er een kleine opleiding/cursus voor!

Deel je mening of discussier gezellig mee met het onderwerp

Een online concept van Trademedia.nl · Designed by eigenwebwinkelstarten.nl · Aanbevolen webshop Zwembrilopsterkte.nl