De Wet Koop op afstand & haar uitzonderingen 2018 deel 2 van 2

Introductie

Vorige week schreven wij een artikel over enige uitzonderingen op de Wet koop op afstand. Via onze webshop Zwembrilopsterkte.nl verkopen wij zwembrillen op sterkte voor volwassenen en kinderen in verschillende soorten, maten en kleuren van gerenommeerde merken tegen scherpe concurrerende prijzen. Optioneel kiest de klant het product, merk, type en bijkomende sterkte opties. Een moment van herziening, hernieuwing en verandering van het assortiment.

Uitbreiding van het assortiment

Een paar jaar geleden begonnen wij in onze webshop Zwembrilopsterkte.nl met de verkoop van enige standaard zwembrillen, bij de start hadden wij een zeer beperkt assortiment. De laatste tijd hebben wij ons assortiment verder uitgebreid en de keuzes voor de klant diverser gemaakt. In alle opzichten, met het gebruiksgemak mede voorop. Zo is ons assortiment uitgebreid met de nodige zwembrillen op sterkte met vaste lens, ofwel gelijke lenzen aan beide zijde en zwembrillen met variabele lenzen. Ofwel een assortimentsuitbreiding met zwembrillen op sterkte met variabele lens per oog. Optioneel door de klant per oogzijde dezelfde, of juist een afwijkende sterkte kiezen. Een sterke uitbreiding van het assortiment: een dillema of juist kans?

Dillema’s of kansen?

In eerste instantie leek bovenstaande een dillema! Want hoe moeten wij omgaan met de variëteit van keuze producten, kleuren modellen, typen en sterkte lenzen. Zoveel variatie, evenveel mogelijkheden in een sterk veranderende markt. De eerste essentie is keuzes maken. Diverse keuzes, zoals moeten wij onze voorraad uitbreiden, onze voorraad beperken of juist slimmer en flexibeler omgaan met voorraad. Klanten willen tenslotte snel de producten geleverd krijgen. Uiteraard rekeninghoudend met de kwaliteit. Er zijn diverse mogelijkheden. Leveranciers actiever betrekken bij leveringen, juist de voorraadrisico’s meer spreiden, meegaan met de concurrentie of juist de concurrentie voor zijn door toepassing van innovatie.

Door bovenstaande uitbreiding en verandering van het assortiment en veranderde visie komen wij onze klanten steeds meer tegemoet in de vraag van producten, in flexibiliteit en snelheid van handelen, bredere keuze en explicite variatie in keuzes voor de klant. Geen dillema, voor ons juist diverse kansen.. zeker in een niche-markt.

Bijkomend effect; Hoe om te gaan met het ‘ruilen en retourneren’ en de bepalingen in de Wet Koop op afstand en de uitzonderingen hierop. Het retourrecht voor reguliere producten welke juist niet op klantspecificatie gemaakt worden…

Om slimmer met het retourrecht, de dillema’s, gekoppelde dillema’s en juist kansen om te gaan hebben wij een aantal stappen gezet. Hieronder zullen wij deze kort nader toelichten:

 

Stap 1. Duidelijkere productfoto’s bij ons assortiment en producten

Bij alle producten op Zwembrilopsterkte.nl hebben wij duidelijkere productfoto’s gemaakt en uiteindelijk geplaatst op onze webshop. Doel hiervan is dat klanten op een nog gemakkelijkere manier vooraf een goede indruk krijgen van het product onze klant besteld. Door de ingebouwde standaard “zoomfunctie” in de webshopsoftware is het gemakkelijker om in te zoomen op de verschillende productdetails. Kleuren en modellen worden meer realistischer inzichtelijk.

 

Stap 2. Duidelijke productomschrijvingen bij de producten

Zoals standaard noodzakelijk bij een product de vermelding van een goede omschrijving van het product en inhoud van levering. Verder zoveel als mogelijk aanvullende informatie over het product, merk en type zwembril. Kleuren, merk en of fabrikant en verwijzingen naar de productomschrijvingen van de fabrikanten.

 

Stap 3. Vermelding Van/voor-prijzen op onze webshop

Duidelijke vermelding van de prijzen welke wij hanteren. Wij hebben er bewust voor gekozen de prijzen van concullega webshops en of de adviesverkoopprijzen te laten staan/zien als zijnde “van”-prijzen. Vervolgens onze eigen prijzen te vermelden als zogenaamde “voor”-prijzen. Op deze wijze is voor de klant direct inzichtelijk wat het kortingsvoordeel (%) is van bestellen op het moment op Zwembrilopsterkte.nl wordt besteld. De prijzen welke wij hanteren op onze webshop zijn standaard inclusief BTW-tarieven en zonder onvoorziene bijkomende kosten. Boven de 75 euro verzenden wij gratis.

 

Stap 4. Producten kiesbaar op klantspecificatie

In onze webshop bieden wij, bij nagenoeg alle zwembrillen op sterkte, de nadrukkelijke klantoptie, om de benodigde sterkte van het gekozen product per oog en of zwembril te selecteren. Aaneensluitend controleert de klant de sterkte in het voorgedefinieerde bestelproces, met hierin extra check alvorens het product daadwerkelijk besteld en betaald wordt.

 

Stap 5. Duidelijke retourvoorwaarden

Retourneren van producten is bij ons standaard mogelijk uitgezonderd zijn de speciaal voor de klant geassembleerde en gefabriceerde producten. Wij gaan hier flexibel mee om, mits de producten nog verkoopbaar zijn. Ofwel tenzij anders vermeldt, kunnen producten onder de opgestelde retourneringsvoorwaarden geretourneerd worden.

De klant heeft, in geval van een consumentenkoop, een wettelijke afkoelingsperiode van 14 dagen (bepaling vanuit de Nederlandse Wet koop op Afstand) om zonder opgaaf van redenen het product te retourneren, ingaande op de dag van levering vanuit Zwembrilopsterkte.nl. Het product kan alleen ongebruikt, schoon en in de originele verpakkingen geretourneerd worden.

 

Stap 6. Duidelijke algemene voorwaarden

Zwembrilopsterkte.nl hanteert duidelijke algemene voorwaarden zoals bepaald in de Wet koop op afstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het internetblog "Eigen webwinkel starten" is gestart door Remko Jonkers en ontstaan uit passie voor het online ondernemen. Mijn blog "Eigen webwinkel starten" staat vol gratis informatie, tips en adviezen over het starten en beheren van een webwinkel. Doelstelling is het promoten van de webwinkelbranche in algemene zin en iedereen motiveren tot het starten van eigen webwinkel. De kennis die ik heb verkregen wil ik graag delen met anderen. Sinds januari 2009 zijn vele honderden mensen via eigen webwinkel starten begonnen met hun eigen webwinkel.

Deel je mening of discussier gezellig mee met het onderwerp

Een online concept van Trademedia.nl · Designed by eigenwebwinkelstarten.nl · Aanbevolen webshop Zwembrilopsterkte.nl